“Her yerde sanat Her zaman Sanat”
İçerik

Hızlı Erişim

Haberler / Duyurular

Kültür Sanat Etkinliklerimizden Habersiz Kalmayın...

30. ULUSLARARASI KÜLTÜR SANAT FESTİVALİ

30. ULUSLARARASI KÜLTÜR SANAT FESTİVALİ

İnegöl Belediyesi tarafından bu yıl 30’uncusu gerçekleştirilecek olan Uluslararası Kültür Sanat Festivali Cuma günü yapılacak kortej yürüyüşü ile başlıyor. 23 Temmuz’da son bulacak festivale 11 ülkeden halk dansları ekipleri katılırken, Altın Mobilya Halk Dansları Yarışması da bu yıl 5’inci kez gerçekleştirilecek.

Cuma günü 18.30’da kortej yürüyüşü ile startı verilecek festival öncesi Belediye Başkanı Alinur Aktaş, bu sabah Marrion Otelde düzenlenen kahvaltılı toplantıda Sivil Toplum Kuruluşu temsilcileriyle bir araya geldi. Festivalde farklı görevler üstlenecek olan STK temsilcilerinin katıldığı kahvaltının ardından basın açıklaması yapılarak 14-23 Temmuz tarihlerinde gerçekleştirilecek festivalin programı açıklandı. Başkan Aktaş Cuma günü başlayıp 23 Temmuz’da sona erecek festivale tüm ilçe halkını davet etti.

1988’DEN BU YANA…
AK parti yönetim kurulu üyeleri ile Kültür ve folklor dernek yöneticilerinin hazır bulunduğu basın toplantısında konuşan Belediye Başkanı Alinur Aktaş, İnegöl Belediyesi olarak farklı coğrafyalardan gelen kültür elçilerine ev sahipliği yapan, kültürlerin buluşmasına, kaynaşmasına vesile olan ve bu yıl 30’uncusu gerçekleştirecek Uluslararası Kültür Sanat Festivali hakkında kamuoyuna bilgi vermek için bir araya geldiklerini söyledi. 1988 yılından bu yana kültür sanat festivalinin gerçekleştirildiğini hatırlatan Aktaş, “Göreve geldiğimiz ilk günden beri, halkımızdan aldığımız güçle, şehrimizin dört bir tarafında gönülden bağlı olduğumuz bu kadim ve aziz şehir İnegöl’ümüze hizmet ve değerli halkımıza hizmetkar olmak için gece gündüz demeden öz kaynaklarımızı en iyi şekilde değerlendirerek, etkin, verimli ve geleceğe yön veren vizyoner bir yönetim anlayışı ile dur durak bilmeden çalışmaya devam ediyoruz. Belediye olarak her geçen gün artırdığımız hizmet ağı ile şehri şekillendirip ve çehresini değiştirirken, bununla yetinmeyip, ortaya koyduğumuz kültür ve sanat faaliyetleri aracılığıyla da şehirde yaşayan bireylerin aklına ve ruhuna zarafet kazandırmaya çalışıyoruz. Kültür ve sanatın toplum tüm dinamiklerine yayılması için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Bildiğiniz üzere 1988 yılından beri farklı kültürlerin bir araya geldiği, bir ebru misali güzelliklerin şehrimizin her bir noktasına taşındığı, birlik ve beraberliğin daha da artmasına vesile olan Uluslararası Kültür Sanat Festivalimizi gerçekleştiriyoruz. Bu yıl da tüm coşkusuyla kültür ve sanatın ihtişamını İnegöllü hemşerilerimize sergilemek düşüncesiyle aylar önce hazırlıklarına başladığımız festivalimizin startını vermek için sabırsızlanıyoruz” dedi.

DEMOKRASİ VE BAYRAK YÜRÜYÜŞÜ
Festival tarihlerinde önemli bir gecenin de yaşanacağını ifade eden Başkan Aktaş, “Bir asra bedel bir gece olan ve ikinci bir İstiklal mücadelesi örneği sergilenen 15 Temmuz darbe kalkışmasının birinci yıldönümü anma etkinliklerini de bu hafta içerisinde tüm yurtta olduğu gibi İnegöl’de de farklı programlar ile kutlayacağız. Maneviyatın maddeyi yendiği o unutulmaz geceyi tarihe altın harflerle yazdıran aziz Türk Milleti, dünyaya bir ülkenin nasıl cansiperane savunulacağını en iyi şekilde gösterdi. Her bir vatandaşımız kurşunlara karşı yürüyerek, tankların altına yatarak Anadolu insanımızın asilliğini bir kez daha ölümsüz hale getirdi. Cumhurbaşkanımızın meydanlara çıkın talimatını vermesinden sonra tüm Türkiye’de olduğu gibi 29 gün boyunca sabahlara kadar meydanları boş bırakmayan İnegöllü hemşerilerime huzurlarınızda bir kez daha şükranlarımı belirtmek istiyorum. Tek yürek olunan bu birlik ve beraberlik ruhunu en iyi şekilde değerlendirmeliyiz. 15 Temmuz'u daha güçlü, daha müreffeh bir Türkiye'nin inşası için bir milat haline dönüştürmeliyiz. Bundan sonra işlerimize daha sıkı sıkı sarılarak, en iyisini yapma noktasında elimizden gelen tüm gayreti göstermeliyiz. Her zamankinden daha fazla birbirimizi sevmeli ve bu sevgimizi göstermeliyiz. FETÖ’ye karşı top yekûn ikinci bir istiklal mücadelesinin verildiği 15 Temmuz hain darbe kalkışmasının birinci yıldönümü dolayısıyla, 15 Temmuz’u unutma, unutturma parolasıyla Salı sabahı sabah namazı, bereket sofrası ve şehitlik ziyaretiyle startını verdiğimiz ve hafta boyunca devam edecek 15 Temmuz anma etkinliklerine tüm İnegöllü hemşerilerimin katılımlarını bekliyoruz. Bu vesile ile özellikle 15 Temmuz Gecesi Heykel önünden başlayıp Milli İrade Meydanına kadar sürecek ‘Demokrasi ve Bayrak Yürüyüşü’ne ve akabinde sabaha kadar sürecek Milli İrade Nöbetine tüm ilçe halkımızı bekliyoruz” diye konuştu.

30. YILA ÇOK ÖZEL PROGRAMLAR
Başkan Aktaş, İnegöl Belediyesi olarak bu yıl 30’uncusunu düzenledikleri ve Türkiye’nin en uzun soluklu kültürel etkinliklerinden biri olma özelliği taşıyan Uluslararası İnegöl Kültür Sanat Festivalini bu yıl 14 – 23 Temmuz tarihleri arasında gerçekleştireceklerini de hatırlatarak şöyle devam etti: “İnegöl’de 30 yıldır coşkuyla yaşatılan ve örnek bir organizasyon olan festivalimiz, ünlü sanatçıların katılımıyla farklı kültürlerin harmanlanacağı zengin içeriği ile İnegöl’de tam anlamıyla kültür sanat rüzgârı estirecek. Festivalimiz bu yıl da İnegöl’e farklı bir renk katacak. Bu yıl da farklı türlerdeki müziklerin harmanlandığı dostluğun ve kardeşliğin daha da pekişeceği, farklı kültürlerin barış ve huzur içerisinde yaşadığı İnegöl’ümüzün bu noktada daha da ileri bir seviyeye çıkacağı festivalimiz İnegöl’e güzellikler getirecek. Siz değerli hemşerilerimize, sevilen sanatçıları ve farklı kültürlerden en güzel örnekleri buluşturmak amacıyla, festivalimizin 30. yılında yine çok güzel bir program hazırladık. Festivale olan ilgi her geçen yıl daha da artmakta. Geçtiğimiz yıl 3 bin 500 kişilik açık hava gösteri merkezinde yüzde 100 dolulukla festivali tamamladık. Festivalin merak ve özlemle bekleniyor olması bizleri mutlu ediyor. Ülkemizin sevilen sanatçılarını ve farklı kültürlerden oluşan 11 ülke halk dansları ekiplerini bu yıl da kentimizde ağırlamanın mutluluğunu yaşıyoruz. Kardeşliğin, birlikteliğin, beraberliğin, vefanın ve güzelliklerin şehrimizin her bir noktasına yansıyacağı Uluslararası Kültür Sanat Festivalimiz 14 Temmuz Cuma günü AVM önünden 18.30’da kortej yürüyüşü ile başlayıp, 23 Temmuz Pazar günü Mustafa Keser konseri ile sone erecek. Ayrıca yine şehrimizin birçok yerinde Dış park gösterilerimiz olacak. Festival kapsamındaki bütün etkinlikler, halka açık ve ücretsiz olacak.”

FESTİVAL KAPSAMINDA BİR İLK; “İNEGÖL GECESİ”
“Bu sene geçtiğimiz senelerden farklı olarak bir akşam ‘İnegöl Gecesi’ düzenleyerek kendi kültürümüzü yeni nesillere ve yurt dışından gelen ekiplere tanıtma fırsatı bulacağız. Yine Yeniceköy’de de bir gece sahne programı ve Halk Müziği Konseri gerçekleştireceğiz. Yine bu sene Kültür komisyonumuzun yapacağı gözlemler ve vereceği karar doğrultusunda çadır etkinliklerinde stantları başarılı şekilde kullanan 7 derneğimize de 1000’er liralık katkı sağlayacağız. Ayrıca bu yıl festivalin spor organizasyonu bölümü festival kapsamından çıkarıldı. Festivalde sadece halk dansları, dış park gösterileri, konserler ve çadır etkinlikleri yer alacak.”

8 YEREL, 11 YURT DIŞINDAN KONUK EKİP SAHNE ALACAK
“Bu sene halk dansları gösterisi yapmak üzere ilçemizden; Bayburtlular Kültür Derneği, Şavşat Kültür Derneği, Rumeli Kültür Derneği, Kafkas Folklor Ve Kültür Derneği, Bal-Göç Kültür Derneği, Romanlar Kültür Derneği, Ertuğrulgazi Kültür Derneği, Ahıska Türkleri Kültür Derneği olmak üzere 8 yerel dernek ve Belediye Halk Dansları Topluluğunun yanı sıra, yurtdışından; Kırgızıstan, Başkurtistan Özerk Cumhuriyeti, Kazakistan, Karadağ, Kosova, Bosna Hersek, Adıge, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Gürcistan, Bulgaristan, Makedonya ekipleri festivalimize renk katacak. Festivalimizin diğer bir ayağında ise 19 kültür derneğimiz Kültürpark içi kameriyeler bölgesinde çadır açacak ve kendi kültürlerine ait tanıtımlar da yapacak. Festival kapsamında ayrıca yerli ve yabancı halk dansları ekipleri festival havasını şehrin dört bir yanına yayma noktasında toplam 9 ayrı bölgede 45 dış park gösterisi yapacak.Dış Park Gösterilerinin yapılacağı yerler; Heykel önü, Sarraflar çarşısı, Mesudiye, Akhisar, Kurşunlu, Yeniceköy, Tahtaköprü, Cerrah, Alanyurt. Bunun yanında İnegöl’ümüzün ticari hayatını ayakta tutan İnegöl Mobilyasını uluslararası arenada tanıtmak amacıyla, 30. Uluslararası İnegöl Kültür Sanat Festivali bünyesinde bu yıl 5 ’incisini gerçekleştireceğimiz Uluslararası Altın Mobilya Halk Dansları Yarışmasını 11 ülkeden katılacak olan halk dansları ekipleriyle 19 Temmuz Çarşamba günü düzenleyeceğiz. İnegöl’de barış ve dostluk rüzgârı estirecek yarışmaya bu yıl, Bulgaristan, Bosna Hersek, Gürcistan, Kazakistan, Kırgızistan, Kosova, KKTC, Makedonya, Başkurtistan, Adıge ve Karadağ katılacak. Yine festivalimize yurtiçi ve yurtdışındaki kardeş belediyelerimizden Belediye Başkanı, Meclis üyelerinden oluşan delegasyon ekiplerimiz olacak. Doğubayazıt’tan ise yetim çocuklar ve ailelerinden oluşan 29 kişilik bir heyet festivalimiz için aramızda olacaklar.”

SPONSORLARA TEŞEKKÜR
Açıklamasında festivalin sponsorlarına da değinerek teşekkürlerini sunan Aktaş, “Bu yıl festivalimize katkı koyan sponsorlarımızı da burada zikretmek istiyorum; Çilek Mobilya, Özdilek, Serra Sünger, Mobiliyum, İsko, Küçükçalık, İnegöl AVM, İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası, İnegöl Mobilya Ticaret Merkezi (İmotim). Kendilerine festivalimize sağladıkları katkı için teşekkür ediyorum. Ayrıca şunu da ifade etmek isterim ki tüm çalışmalarımızda bize güç veren meclis üyelerimize, festivalimizin düzenlenmesine maddi katkı koyan sponsorlarımıza, Kültür Sanat Komisyonu üyelerimize, belediyemizin fedakâr çalışanlarına, sivil toplum kuruluşlarına, kültür-sanat camiasına ve ferasetiyle bize rehberlik eden İnegöl halkına teşekkürlerimi sunuyorum. Son olarak 14-23 Temmuz tarihleri arasında gerçekleştireceğimiz 30. Uluslararası Kültür Sanat festivalimizin şehrimizdeki birlikteliğin ve kardeşliğin daha da artmasına vesile olacağına yürekten inanıyor, festivalimizin tüm etkinliklerine saygı değer ilçe halkımızı beklediğimizi buradan bir kez daha belirtiyor, hepinizi en içten kalbi duygularımla selamlıyorum” dedi.